Praktische zaken aanvullend geboorteverlof 

3 juli 2020

Vanaf 1 juli 2020 mag uw werknemer naast één week standaard geboorteverlof ook aanvullend geboorteverlof opnemen vanuit de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). Het aanvullend geboorteverlof is voor partners van vrouwen die pas bevallen zijn.

Wet Invoering Extra Geboorteverlof

Het aanvullend geboorteverlof duurt minimaal 1 week en maximaal 5 weken en dient binnen 6 maanden na de geboorte van het kind opgenomen te worden. Daarnaast dient het standaard geboorteverlof eerst opgenomen te worden. Uw werknemer ontvangt gedurende het aanvullend geboorteverlof een uitkering van 70% van zijn of haar dagloon.

De impact op uw personeelsplanning

Voor veel werkgevers heeft de invoering van het geboorteverlof een grote impact op de personeelsplanning. Naast dat vrouwen met zwangerschap- en bevallingsverlof gaan, kan nu ook de partner voor langere tijd met verlof. U kunt het aanvullend geboorteverlof niet weigeren. Wij adviseren dan ook tijdig met uw werknemer in gesprek te gaan over de eventuele opname van het aanvullend geboorteverlof, zo voorkomt u verrassingen. Ook kunt u met uw werknemer afspreken om het verlof te spreiden. Zo kunt u bijvoorbeeld afspreken dat uw medewerker een periode lang één dag per week het aanvullend geboorteverlof opneemt. Zo beperkt u de impact op uw personele planning.

Aanvragen van de uitkering

De werknemer dient het verlof minimaal 4 weken voorafgaand aan het verlof aan te vragen. Als werkgever kunt u de uitkering aanvragen middels de werkgeversportal van het UWV. Voor het gebruik van de werkgeversportaal is e-herkenning noodzakelijk. U kunt, wanneer u dit nog niet heeft gedaan, Crowe Contour B.V. machtigen voor het gebruik van e-herkenning namens uw organisatie. Wij kunnen dan de aanvraag voor u indienen.

Uitbetaling van de uitkering

De uitkering kan rechtstreeks door het UWV aan de werknemer betaald worden. Het is ook mogelijk om de uitkering aan de werkgever uit te laten betalen. In beide situaties zal uw salarisadministrateur een aanpassing moeten doorvoeren in uw loonadministratie. Bij de betalingskeuze dient u rekening te houden met een eventuele van toepassing zijnde cao, pensioenregeling en de Wet Tegemoetkoming Loondomein. Het is daarom raadzaam om uw keuze vooraf te bespreken met uw salarisadministrateur.

Wij helpen u graag

Mocht u nog vragen hebben over het aanvullend geboorteverlof of wilt u dat wij de aanvraag voor u indienen? Bel ons gerust, wij helpen u graag verder.

Met vriendelijke groet,

Crowe Contour B.V. Accountants

Susanne Gelden


Terug naar het nieuwsoverzicht